Аудіокнига. Тенденції розвитку 2020 року

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2020.5(286).27-31

Ключові слова:

електронна книга, подкаст, смартспікер, оповідач, слухач, ринок аудіокниг, маркетинг, видавці аудіокниг, самвидав аудіокниг, аудіокнига

Анотація

У статті досліджено аспекти розвитку світового ринку аудіокниг, що сьогодні є найдинамічнішим сектором у галузі книговиробництва. З'ясовано, що найбільший у світі ринок аудіокниг у Сполучених Штатах Америки за 12 місяців 2019 р. зріс на 47% відносно до 2018 р. Тенденція збільшення обсягів продажу аудіокниг стабільна, що характерно й для 2020 р. Досліджено причини підвищення попиту на аудіокниги, насамперед пов'язані з використанням сучасних технологій. Смартфони, планшети й, останнім часом, штучний інтелект стимулювали бурхливий розвиток ринку аудіокниг, спрощуючи водночас спосіб знайомства з книгою тим, хто має проблеми із зором, літнім людям.

Обсяг реалізації компакт-дисків для аудіокниг 2010 р. становив 58% проти 42% цифрових завантажень. Зрушення в бік стрімкого зростання ринку аудіокниг розпочалися відтоді, як користувачі перейшли на цифрові носії. Останніми роками ситуація докорінно змінилася, адже багато людей похилого віку опановують сучасні технології, а поява нових гаджетів, придатних для читання, сприяє залученню молодшої аудиторії. Середній вік слухачів змінився: від категорії 50+ (що було актуально 2010 р.) до тих, кому ще немає й 50. У 2018 р. Google запустив магазин аудіокниг для людей віком 45+ у різних країнах дев'ятьма мовами. Наголошено, що аудіокнига привертає різноманітного слухача, оскільки вже не націлена винятково на літніх людей, а стає цікавою шанувальникам слова будь-якого віку з усіх верств суспільства.

Доведено, що аудіокниги стрімко відвойовують місце як на книжковому, так і на загальному медіаринку, але їх частка на книжковому ринку не походить від друкованих видань. Друковане видання, як і раніше, є головною формою споживання, на нього припадає 78% усіх доходів від книготоргівлі у США, а боротьба за місце на ринку точиться на цифровій арені між електронною та аудіокнигою. За результатами аналізу різноманітних даних зроблено припущення, що за нинішніх темпів зростання доходи від аудіокниг наблизяться до надходжень від електронних видань до кінця 2023 р.

 

 

 

 

Біографія автора

Лариса Татарінова, Книжкова палата України

Старший науковий співробітник відділу моніторингу засобів масової інформації Книжкової палати України

Посилання

Deloitte Official Website.The ears have it: The rise of audiobooks and podcasting. TMT Predictions 2020. — Mode of access: https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/technology/technology-media-and-telecom-predictions/2020/rise-of-audiobooks-podcast-industry.html. — Title from the screen.

Novoselsky R. Jak rozpoczac sluchanie audio ksiazki / Robert Novoselsky. — Mode of access: https://www.azymut.pl/pl/JAK-ROZPOCZAC-SLUCHANIE-AUDIO-KSIAZKI.html. — Title from the screen.

Edison Research Official Website. The audiobook consumer 2016. — Mode of access: https://www.edisonresearch.com/ audiobook-consumer-2016/. — Title from the screen.

The Audio Publishers Association Official Website. — Mode of access: https://www.marketresearch.com/Technology-Media-c1599/Media-c92/Audio-Books-c1766. — Title from the screen.

The Audio Publishers Association Official Website. The 2021—2026 World Outlook for Audio Books. — Mode of access: https://www.marketresearch.com/Icon-Group/International-Inc-v609/Outlook-Audio-Books-12911970/. — Title from the screen.

Deloitte Global Official Website. 2019 Global Impact Report. — Mode of access: https://www2.deloitte.com/ global/en/pages/about-deloitte/articles/global-report-home.html/. — Title from the screen.

Oficjalna strona Polskiej Izby Książki.Książki w codziennym życiu Polaków. Raport z badania Polskiej Izby Książki. Kierunkii formy transformacji czytelnictwa w Polsce. — Mode of access: https://www.pik.org.pl. — Title from the screen.

Wolimy e-czytać czy e-słuchać?, Rynek-ksiazki.pl z dn. 1 października 2014. — Mode of access: https://rynek-ksiazki.pl/rynek-ksiazki/rynek-audiobookow/. — Title from the screen.

Rynek audiobooków, Rynek-ksiazki.pl z dn. 27 grudnia 2016. — Mode of access: https://rynek-ksiazki.pl/rynek-ksiazki/rynek-audiobookow/. — Title from the screen.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-28

Номер

Розділ

Книгознавство. Видавнича справа