Життя книги після придбання: результати опитування

Автор(и)

  • Наталя Романюк Київський університет імені Бориса Грінченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2020.3(284).5-9

Ключові слова:

читацька культура, культура споживання, читання, повторне використання, книготоргівля, приватні бібліотеки, публічні бібліотеки, читання в Україні

Анотація

У статті оприлюднено результати дослідження особливостей побутування книги після того, як вона опиняється в читача. Авторка прагнула виявити, як люди користуються книгою в контексті споживчої культури, зокрема респонденти мали відповісти на такі запитання: чи впливає на ставлення до книги її новизна; для яких потреб люди купують книги; для якої частини читачів книга є одноразовим товаром, а для якої — предметом, котрий можна використовувати повторно; як часто люди послуговуються бібліотечними фондами чи дають іншим читати книги з власних бібліотек тощо.

В анкетуванні взяла участь 221 особа, з яких 65,6% — жінки, 34,4% — чоловіки. Три чверті респондентів — молодь до 35 років; 19% — від 36 до 50 років; 5,5% — від 51 року. Запитання було згруповано у два блоки: перший стосувався особливостей придбання книг; другий — особливостей користування ними. Згідно з результатами анкетування,
43% читачів купують вживані книги, понад чверть — не роблять цього, решта зрідка може придбати використане видання. Майже половина читачів не звертають увагу на те, чи є книга новинкою видавництва, половина респондентів готова купити книгу, видану кілька років тому, якщо цікавить її тематика. Більшість покупців обирають літературу для душі чи для особистого та професійного розвитку; майже половина опитаних купують книги в подарунок (для дітей частіше, ніж для дорослих).

Результати дослідження стануть в пригоді під час аналізу поведінки потенційних покупців видавництвами чи книгарнями; проєктування матеріальної конструкції видання; вивчення споживчої культури тощо.Аналіз блоку запитань про користування книгами виявив такі результати: майже шоста частина учасників анкетування часто позичають книги у друзів, тоді як 57% осіб готові ділитися власним зібранням. Понад половина осіб час від часу перечитують книги, що зберігаються вдома, 42% не роблять чи майже не роблять цього. Активними користувачами публічних бібліотек є менш ніж 15% респондентів. Більшість опитаних віддають перевагу читанню в ліжку чи на дивані, ще 70% читають у дорозі. Майже половина респондентів не роблять у книгах жодних позначок, решта може підкреслювати, робити закладинки, загинати кутики, писати коментарі.

 

                                                                                   

 

Біографія автора

Наталя Романюк, Київський університет імені Бориса Грінченка

Кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри
видавничої справи Київського університету імені Бориса Грінченка

Посилання

Ukrainian Reading and Publishing Data 2018 // Читомо / Gutenbergz ; Культурно-видавничий проєкт "Читомо" ; Центр Разумкова. — Режим доступу: http://data.chytomo.com/. — Назва з екрана.

Читання книжок в Україні: тільки третина дорослих українців купує книжки // Тексти.ORG.UA. 18.09.2013. — Режим доступу: http://texty.org.ua/pg/news/movchun/read/48508/Chytanna_knyzhok_v_Ukrajini_tilky_tretyna_doroslyh. — Назва з екрана.

Мамзуренко О. Як українці читали книжки у 2018 — дослідження // Nachasi. 09.05.2019. — Режим доступу: https://nachasi.com/2019/05/09/books-ukraine-2018/. — Назва з екрана.

Еріксен Т. Г. Сміття і люди. Зворотний бік споживання / Томас Гілланд Еріксен ; пер. з норвезьк. — Київ : Ніка-Центр, 2016. — 224 с. (Серія "VIAE HUMANAE").

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-13

Номер

Розділ

Книгознавство. Видавнича справа