Статусні й компетентнісні трансформації сучасного редактора

Автор(и)

  • Анна Бідун Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2020.3(284).9-13

Ключові слова:

статус редактора, компетенції редактора, видавничий проєкт, контент, агенти книги, дистрибуція контенту, медіапозиція редактора, редактор

Анотація

У статті розглянуто аспекти трансформації статусу й компетенцій сучасного редактора, що визначають специфіку його роботи з контентом книги на довидавничому, видавничому й позавидавничому етапах. Завдяки аналізові процесу трансформацій поля відповідальності й статусу редактора, а також спостереженню за актуальними світовими тенденціями окреслено сучасні виклики й можливості, що потребують оновлення усталених концепцій редакційно-видавничих процесів, у межах яких фахівець розгортає свою діяльність, та вдосконалення знань і умінь редактора, що стосуються просування книги за допомогою медіаінструментів на різні медіаплатформи. Окреслено переваги проєктного підходу в роботі з автором твору та контентом книги, приділено увагу ризикам, пов'язаним з його неконструктивною поведінкою у співпраці з редактором, розкрито різноманітні аспекти маркетингового прогнозування сприйняття майбутнього видання в цільових аудиторіях. Порушено проблему фахових самонастанов редактора, що впливають не лише на його статус у професійному середовищі, а й певною мірою визначають ступінь амбітності й привабливості для інших агентів створюваного ним видавничого проєкту. Проаналізовано актуальну для редактора потребу орієнтації в медіатрендах та особливостях медіаспоживання для розвитку комунікацій з агентами книги й читацькими аудиторіями.

Окреслено поле активності й відповідальності редактора у просуванні видавничих проєктів, формуванні важливого для них ціннісного поля, а також схарактеризовано значущість фахового, ділового авторитету редактора у формуванні медійного іміджу видавництва та його діяльності. Зосереджено увагу на відмінностях фахового статусу редактора в українських і закордонних видавництвах, наявному тенденційному розриві уваги до них не лише фахової аудиторії, а й пересічного читача.

 

 

Біографія автора

Анна Бідун, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Аспірантка Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Посилання

Антонова С. Редактирование. Общий курс : учебник для вузов / С. Антонова, В. Соловьев, К. Ямчук. — Москва : Изд-во МГУП, 1999. — 256 с. — Режим доступа: http://www.hi-edu.ru/e-books/xbook023/01/part-012.htm#i2367/. — Загл. с экрана.

Різун В. Літературне редагування / В. Різун. — Київ : Либідь, 1996. — 240 с.

Овчінніков В. Історія книги: Еволюція книжкової структури / В. Овчінніков. — Львів : Світ, 2005. — 420 с.

Історія української культури : у п'яти томах. Том 1. Історія культури давнього населення України, 2001 // Ізборник. — Режим доступу: http://litopys.org.ua/istkult/ikult.htm. — Назва з екрана.

Феллер М. Довідник коректора / М. Феллер. — Харків : Редакційно-видавничий відділ книжкової палати УРСР, 1972. — 408 с.

Мангуэль А. История чтения / А. Мангуэль. — Екатеринбург : У-Фактория, 2008. — 381 с.

Richardson B. Print Culture in Renaissance Italy: The Editor and the Vernacular Text, 1470—1600 (Cambridge Studies in Publishing and Printing History) / Brian Richardson. — Cambridge University Press, 1994. — 284 p.

Бем Г. Видавець майбутнього: маркетинг і менеджмент у видавництві / Г. Бем, Й. Вернер, Г. Гардт, Г. Шульц. — Київ : Основи, 1994. — 174 с.

Іванченко Р. Г. Рукопис у редактора / Р. Г. Іванченко. — Харків : РВВ Книжкової палати УРСР, 1967. — 219 с.

Музыченко С. Редактор о причинах книжного брака / С. Музыченко // Editotium.ru. — Режим доступа: http://editorium.ru/171/. — Загл. с экрана.

Енциклопедія для видавця та журналіста / Ю. В. Бондар, М. Ф. Головатий, М. І. Сенченко ; МАУП, Книжк. палата України. — Київ : ДП "Вид. дім "Персонал", 2010. — 400 с.

Теремко В. Видавництво ХХІ. Виклики і стратегії : монографія / Василь Теремко. — Київ : Академвидав, 2012. — 328 с.

Мильчин А. Методика редактирования текста. Изд. 3-е, перераб. и доп. / А. Мильчин. — Москва : Логос, 2005. — 524 с.

Эко У. Шесть прогулок в литературных лесах. — Режим доступа: http://www.library.fa.ru/files/Eco-Six.pdf. — Загл. с экрана.

Семків Р. Як читати класиків / Р. Семків. — Київ : Пабулум, 2018. — 288 с.

Редактор завтра: "универсальный солдат" или узкопрофильный специалист? // Университетская книга. — Режим доступа: http://www.unkniga.ru/kultura/6689-redaktor-zavtra-uneversalniy-soldat-ili-uzkospetsializirovanniy-spetsialist.html. — Загл. с экрана.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-13

Номер

Розділ

Книгознавство. Видавнича справа