Автоматизація створення бібліографічного опису авторефератів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2020.2(283).33-37

Ключові слова:

автореферати, автоматизація, бібліографічний опис, алгоритм, кодування, каталогізація

Анотація

У статті розглянуто аспекти оптимізації процесу каталогізації авторефератів дисертацій у Державній науково-технічній бібліотеці (ДНТБ) України. Автоматизація введення бібліографічних описів авторефератів дисертацій у базу даних ґрунтується на тому, що згідно з чинними правилами бібліографічний опис видання здійснюють із титульного аркуша. Однак автореферати не мають титульного аркуша, тому каталогізатори опрацьовують основні відомості, уміщені на обкладинці. Відповідно до правил складання автореферату дисертації титульний аркуш оформлено так, що кожний абзац містить певну бібліографічну інформацію.

Проаналізований процес автоматизованого введення авторефератів у базу даних розроблено за допомогою програмного забезпечення VBA для Word та апробовано у відділі наукового комплектування і опрацювання фондів ДНТБ.Процес автоматизації створення бібліографічного опису авторефератів фактично передбачає програмне роз­став­лення індексів розділення в тексті з обкладинок цих документів, що спрощує їх подальший імпорт у відповідну базу даних.

 

 

 

Біографія автора

Олександр Кузнєцов, ДНТБ України

Завідувач відділу наукового комплектування та опрацювання фондів ДНТБ України

Посилання

Основні вимоги до дисертацій та авторефератів дисертацій // Бюлетень ВАК України. — 2007. — № 6. — С. 9—17 ; Бюлетень ВАК України. — 2009. — № 5. — С. 26—30 ; Бюлетень ВАК України. — 2011. — № 9—10. — С. 2—10. — Режим доступу: http://anu.edu.ua/uploads/aspirantura-17-18/19720.pdf. — Назва з екрана.

Слово року 2019. — Режим доступу: http://myslovo.com/?page_id=4634. — Назва з екрана.

Володимир Зеленський: Наша глобальна мета — побудувати країну з добре розвинутою цифровою економікою. — Режим доступу: https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-nasha-globalna-meta-pobuduvati-krayinu-z-58593. — Назва з екрана.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-26

Номер

Розділ

Інформаційна діяльність