Всесвітня бібліографія та міжнародна бібліографічна співпраця

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2020.10(291).3-11

Ключові слова:

бібліографічні центри, бібліотечно-бібліографічні процеси, автоматизовані інформаційні системи, всесвітня бібліографія

Анотація

У статті розглянуто основні тенденції розвитку всесвітньої бібліографічної співпраці, діяльність Бібліографічної секції ІФЛА, що регламентує міжнародну й національну бібліографію. Наведено стислу історичну довідку щодо аспектів зародження міжнародної бібліографії й висвітлено специфіку укладання перших бібліографічних покажчиків, як-от "Загальна бібліотека", "Море книг", "Загальний європейський лексикон книг" та інших.

Становлення міжнародної бібліографічної співпраці як одного з напрямів бібліографічної діяльності загалом припадає на другу половину XIX ст., що було пов'язано з інтенсивним розвитком видавничої справи і, як наслідок, збільшенням випуску друкарської продукції, а також зі створенням у багатьох країнах світу національних бібліографічних і бібліотечних товариств.

Наголошено на вагомому значенні для розвитку бібліографії й міжнародної бібліографічної співпраці діяльності Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), а також Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (ІФЛА).

Увагу акцентовано на історії формування всесвітньої бібліографії, організаційних і технологічних проблемах бібліографічного оформлення електронних мережевих ресурсів.

 

 

Біографія автора

Микола Сенченко, Книжкова палата України

Директор Книжкової палати України, професор

Посилання

Швецова-Водка Г. Вступ до бібліографознавства : навч. посіб. для студентів напряму 6.020102 "Книгознавство, бібліотекознавство і бібліогр." / Г. М. Швецова-Водка ; Рівнен. держ. гуманітар. ун-т. — 3-тє вид., випр. та допов. — Рівне, 2011. — 231 с.

Грузинова Л. Б. Иностранная библиография : учебное пособие / Л. Б. Грузинова — Москва : Мир книги, 1997. — 164 с.

Симон К. История иностранной библиографии / К. Симон. — Москва, 1963. — 763 с.

Женченко М. Загальна і спеціальна бібліографія : навч. посіб. / М. Женченко. — Київ : Жнець, 2011. — 255 с.

Беш Г. Видавець майбутнього: маркетинг і менеджмент у видавництві / Г. Беш, Й. Й. Вернер ; пер. з німецької. — Київ : Основи, 1994. — 176 с.

References

Shvecova-Vodka G. (2011). Vstup do bibliografoznavstva : navch. posib. dlya studentiv napryamu 6.020102 "Knigoznavstvo, bibliotekoznavstvo i bibliogr.". 3 vid., vipr. ta dopov. Rivne.

Gruzinova L. B. (1997). Inostrannaya bibliografiya : uchebnoe posobie. Moskva: Mir knigi.

Simon K. (1963). Istoriya inostrannoj bibliografii. Moskva.

Zhenchenko M. (2011). Zagalna i specialna bibliografiya : navch. posib. Kyiv: Zhnec.

Besh G., Verner J. J. (1994). Vidavec majbutnogo: marketing i menedzhment u vidavnictvi Kyiv: Osnovi.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-10-28

Номер

Розділ

Книгознавство. Видавнича справа