Прихований уряд, або Хто керує США?

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2020.10(291).25-30

Ключові слова:

імпічмент, істеблішмент, таємна влада, реформи, державна політика, "глибинна держава"

Анотація

Ситуація в США після перемоги у виборах Д. Трампа наводить на роздуми щодо самостійності американських президентів і піддає сумніву твердження, що модель життя цієї країни слід брати за взірець. Чи насправді Америка демократична країна, де президент, якого обирає народ, виконує його волю в межах чинної Конституції?

У статті проведено аналіз поточної політично-економічної ситуації у США й зроблено висновок про наявність "глибинної держави", що намагається перехопити управління країною в обраного народом президента.

Розглянуто передумови виникнення "глибинної держави", що існує не через конспіративну змову, а винятково тому, що в певний момент історії в керівництві країни виникла ідея убезпечити механізм управлінського функціонування від миттєвих змін політики. Саме верхні й середні прошарки державної служби приводять у рух реальний механізм державної влади, що діє під назвою "федеральний уряд". Бюрократичний апарат контролює та нерідко трансформує напрями політики, котру намагаються проводити в життя законно обрані лідери. Ця структура, створена для виконання рішень президента, спочатку мала й іншу мету — лімітувати його владу та підтримувати систему "обмежень і балансів" управління.

 

 

 

Біографія автора

Микола Сенченко, Книжкова палата України

Директор Книжкової палати України, професор

Посилання

Спеціальне розслідування виборів Президента США: від інавгурації до імпічменту — один крок? // LexІnform. Юридичні новини України. — Режим доступу: https://lexinform.com.ua/dumka-eksperta/spetsialne-rozsliduvannya-vyboriv-prezydenta-ssha-vid-inavguratsiyi-do-impichmentu-odyn-krok/. — Назва з екрана.

Мейсан Т. Преступления глубинного государства: от 11 сентября до Дональда Трампа / Тьерри Мейсан ; [перевод с французского Д. Савосина]. — Москва : АСТ, 2017 — 335 с.

Писаревский Г. Глубинное государство в США / Григорий Писаревский // Чайка. — Режим доступа: https://www.chayka.org/node/9856. — Загл. с экрана.

Фридман Дж. Горячие точки: геополитика, кризис и будущее мира / Джордж Фридман ; [пер. с англ. Д. Строганов]. — Москва [и др.] : Питер, 2016. — 398 с.

References

Specialne rozsliduvannya viboriv Prezidenta SShA: vid inavguraciyi do impichmentu — odin krok? (2019). LexInform. Yuridichni novini Ukrayini, [online]. Available at: https://lexinform.com.ua/dumka-eksperta/spetsialne-rozsliduvannya-vyboriv-prezydenta-ssha-vid-inavguratsiyi-do-impichmentu-odyn-krok/.

Mejsan T. (2017). Prestupleniya glubinnogo gosudarstva: ot 11 sentyabrya do Donalda Trampa. Moskva: AST.

Pisarevskij G. (2019). Glubinnoe Gosudarstvo v SShA. Chajka, [online]. Available at: https://www.chayka.org/node/9856.

Fridman Dzh. (2016). Goryachie tochki: geopolitika, krizis i budushee mira. Moskva [i dr.]: Piter.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-10-28

Номер

Розділ

Соціокомунікаційні технології