Перехід із галактики Гутенберга в галактику Цукерберга

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2021.3(296).3-7

Анотація

Ера друкованих книг бере початок із німецького міста Майнц, де на межі XIV—XV ст. народився Йоганн Гутенберг (на думку одних учених, не раніше 1399 р., на думку інших — у 1400 р.; помер 3 лютого 1468 р.). Ідея книгодрукування в той період була до­волі актуальною, і наявні різні погляди щодо першо­друкарів, проте саме цей німецький винахідник талано­вито розв'язав безліч технічних проблем і поклав по­чаток масовому книгодрукуванню в Європі. Упродовж 1452—1455 рр. надрукував одну з найвідоміших книг того часу — так звану 42-рядкову Біблію, що дістала назву "Біблія Гутенберга". Це була одна з найперших інкунабул — саме так називають книги, видані в XV ст., буквально "колискові", тобто такі, що стояли біля колиски книгодрукування.

Ера електронних книг на європейських теренах бере початок з українського міста Києва, де 1950 р. було розроблено першу в Європі Малу електронну обчислювальну машину ("МЭСМ") в Інституті електро­техніки Академії наук України під керівництвом ака­деміка С. Лебедєва. Так розпочалася ера комп'ютерів в Європі, що за пів століття призвела до глобального поширення новітніх інформаційних технологій, а також електронних книг (комп'ютексів) і журналів.

Біографія автора

Микола Сенченко, Книжкова палата України імені Івана Федорова

директор Книжкової палати України, професор

Посилання

Сенченко М. Від ери Гутенберга до ери Цукерберга… Переваги і недоліки сприйняття друкованого та електронного тексту / Микола Сенченко, Оксана Сенченко. — Київ : Ліра-К, 2021. — 128 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-17

Номер

Розділ

Книгознавство. Видавнича справа