Проблеми Книжкової палати України — 2021 рік

Автор(и)

  • Микола Сенченко Книжкова палата України імені Івана Федорова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2021.5(298).3-6

Анотація

Сьогодні Книжкова палата України — це єдина наукова установа у сфері видавничої справи та ін­форма­ційної діяльності, заснована на загально­державній власності та підпорядкована Державному комітету телебачення і радіомовлення України, а від 2021 року — й Міністерству культури та інформа­ційної політики. Книжкова палата України виконує функції національного агентства Міжнародної сис­теми стандартної нумерації книг (ISBN), нотних видань (ISMN) і періодичних видань (ISSN).

Нагадаю, що нині Державний архів друку Книжко­вої палати зберігається у приміщенні 10,5 тис. кв. м, фонд налічує 15 млн одиниць друкованої продукції, виданої на території України від 1917 року, та по­стійно поповнюється новими виданнями. Це єдиний в Україні архів друку, що має у розпорядженні унікаль­ні фонди, а отже їх поповнення, зберігання та наукове опрацювання є вкрай важливим завданням, від якого залежить об'єктивне віддзеркалення історії нашої країни.

Функціонує і постійно актуалізується електрон­ний каталог "Книги за роки незалежної України". По­шук книг і брошур відбувається в автоматичному режимі за багатьма параметрами: автор, назва, видав­ництво, рік і місце видання, Міжнародний стандарт­ний номер книги (ISBN) тощо.

Книги, газети, журнали, листівки надходять. Збе­ріга­ти їх ніде. Другий поверх порожній, оскільки потрібно встановити системи пожежегасіння, кондиціо­нування повітря, стелажі… Однак грошей немає, зарплатню за травень співробітники не отримали…

Складається враження, що Державна наукова уста­нова "Книжкова палата України імені Івана Федорова" після 102 років плідного життя повинна вмерти, забравши із собою документальну пам'ять нашої країни.

Біографія автора

Микола Сенченко, Книжкова палата України імені Івана Федорова

директор Книжкової палати України, професор

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-27

Номер

Розділ

Сторінка головного редактора