Післямова чи пролог?..

(до питання про інформаційний суверенітет та інформаційну безпеку особи, суспільства, держави)

Автор(и)

  • Іван Чиж

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2021.6(299).31-35

Анотація

Викликає велику тривогу й нинішній стан націо­нального книговидання. Український книжковий ринок окупований дешевими книгами іноземного виробництва. З кожних десяти книжок, що про­да­ва­лися в Україні, дев'ять вироблялися в Росії. "Чов­ни­ко­вий" бізнес на російській книжковій про­дукції щорічно вимиває з України 80—100 млн. доларів США. Водночас від реалізації українських книжок у казну держави надходять мізерні кошти: близько 40 млн. грн. Для порівняння, у Росії книговидавнича галузь входить до п'ятірки найприбутковіших та бюджето­утворюю­чих, поряд, зокрема, із нафтогазовою про­мисловістю.

Хоча необхідно зазначити, що ситуація по­ступо­во змінюється на краще із введенням у дію Закону України "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні". Спостерігається позитивна дина­міка збільшення обсягів випуску книг та брошур. Однак досягнуті успіхи можуть бути перекреслені, якщо не буде реалізовуватись політика державного протекціонізму у книговидавничій галузі. Позитивні тенденції треба зробити сталими і незворотними, адже книга продовжує залишатися найкращою формою існування і збереження культурного й духовного надбання нації.

Біографія автора

Іван Чиж

заслужений журналіст України, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації (1998—2000), голова Держкомтелерадіо (2002—2006)

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-24

Номер

Розділ

Соціокомунікаційні технології