Мас-медіа — засіб пізнання світу чи маніпуляція свідомістю?

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2022.3(308).20-28

Ключові слова:

маніпуляція, підсвідомість, телебачення, мас-медіа, зомбування, дезінформація, інформаційний наркотик

Анотація

У статті висвітлено аспекти впливу засобів масової інформації (ЗМІ) на підсвідомість людини. З'ясовано, що нині світова спільнота переходить від безпосереднього пізнання навколишнього світу до пізнання світу, опосередкованого ЗМІ, — світу віртуального, який посилено видають за реальний.

Зауважено, що сьогодні основним засобом наживи й боротьби за владу є масова дезінформація, у тому числі через ЗМІ. Нерівність у доступі до інформації та дезінформація — основа ринкових і владно-демократичних спекуляцій.

Розглянуто небезпеки, пов'язані з діяльністю мас-медіа. Зокрема, підвищення інформаційного порогу сприйняття в умовах агресивного інформаційного середовища може бути використано для явних і прихованих методів маніпуляції; засоби комунікації сприяють перетворенню людей на інформаційних наркоманів; широко використовуються техніки латентного нейролінгвістичного програмування, зомбування тощо.

У контексті впливу ЗМІ на свідомість та психіку людини проаналізовано особливості її внутрішнього світу та динаміку самосвідомості.

Визначено негативні наслідки впливу мас-медіа на користувачів і можливі способи його нейтра­лізації. Наголошено, що за прикладом зарубіжних країн із негативними проявами та впливами вітчизняним медіа слід боротися через вдосконалення відповідних законів, створення громадських наглядових рад при ЗМІ, посилення вимог громадських організацій і рухів до законодавчої, виконавчої та судової систем.

Біографія автора

Оксана Сенченко, КНУКіМ

кандидат наук із соціальних комунікацій, старший викладач КНУКіМ

Посилання

Вачнадзе Г. Н. Всемирное телевидение: новые средства массовой информации — их аудитория, техника, бизнес, политика / Г. Н. Вачнадзе. — Тбилиси : Ганатлеба, 1989. — 670 с.

Сенченко Н. И. Невидимая война: психофизическое оружие / Н. И. Сенченко. — Киев : Лира-К, 2019. — 383, [1] с. : ил. — (Серия "Четвертая мировая латентная война").

Горбунов А. С. Насильственное воздействие на личность со стороны средств массовой коммуникации : автореф. дис. … канд. филос. наук / Горбунов Олександр Сергеевич ; Московський педагогический университет. — Москва, 2000. — 197 с.

Кара-Мурза С. Манипуляция сознанием / С. Кара-Мурза. — Москва : Алгоритм, 2002. — 285, [2] с.

Сенченко М. І. Мас-медіа, піар як засоби маніпуляції / М. І. Сенченко, О. М. Сенченко. — Київ : Ліра-К, 2022. — 200 с.

Дубинин И. И. Динамика обыденного сознания / И. И. Дубинин, Л. Г. Гуслякова. — Минск : Университетское, 1985. — 135 с.

References

Vachnadze G. N. (1989). Vsemirnoe televidenie: novye sredstva massovoj informacii — ih auditoriya, tehnika, biznes, politika. Tbilisі: Ganatleba.

Senchenko N. I. (2019). Nevidimaya vojna: psihofizicheskoe oruzhie. Kiev: Lira-K.

Gorbunov A. S. (2000). Nasilstvennoe vozdejstvie na lichnost so storony sredstv massovoj kommunikacii. PhD. Moskovskij pedagogicheskij universitet.

Kara-Murza S. (2002). Manipulyaciya soznaniem. Moskva: Algoritm.

Senchenko M. I. & Senchenko O. M. (2002). Mas-media, piar yak zasobi manipulyaciyi. Kyiv: Lira-K.

Dubinin I. I. & Guslyakova L. G. (1985). Dinamika obydennogo soznaniya. Minsk: Universitetskoe.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-23

Номер

Розділ

Журналістика та медіа