Брудний піар і класичні правила пропаганди

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2022.4(309).18-26

Ключові слова:

пропаганда, дезінформація, камуфляж, відволікання, дистракція, знаряддя преси, буденна розповідь, емоційний резонанс, емоційне зараження, фасціація, емоційне підлаштування

Анотація

У статті зосереджено увагу на змісті окремих програм сучасного радіо, телебачення й інтернету, спрямованих на примітивізацію інтелекту, що призведе до соціального регресу та деградації людства. Ці тенденції чітко вписуються в політику лібералів і демократів, які обстоюють ідеї "свободи, рівності й братерства".

Наголошено, що за допомогою телебачення та інтернету в потрібному напрямі скеровують не лише думки та емоції людей, а й світогляд, систему суджень та оцінок, що зрештою повністю відповідають дизайну прихованих маніпуляторів.

Псевдонаука іміджелогія торкається не лише зовнішності особи зокрема, а й образу мислення людства загалом. Сучасні дизайнери та візажисти від телебачення та інтернету моделюють не лише людські риси, а й свідомість. Це насправді нескінченний процес — пояснювати людям, як їх обманюють на кожному кроці й формують спосіб їхнього мислення.

Упродовж минулого століття механізми та інструменти пропаганди досягли надзвичайно високого розвитку. Ця наука спирається на принципи, ґрунтовно розроблені Е. Бернесом — "батьком" сучасної концепції маніпулювання. Методи впливу на людську свідомість уперше було систематизовано й викладено в його книзі "Пропаганда", виданій у США 1928 р. [1].

Біографія автора

Оксана Сенченко, КНУКіМ

кандидат наук із соціальних комунікацій, старший викладач КНУКіМ

Посилання

Bernays L. E. Propaganda / Edward L. Bernays. — New-York : Horace Liveright, 1928. — 158 р.

Сенченко М. І. Масмедіа, піар як засоби маніпуляції / М. І. Сенченко, О. М. Сенченко. — Київ : Ліра-К, 2022. — 200 с.

References

Bernays L. E. (1928). Propaganda. New-York: Horace Liveright.

Senchenko M. I. & Senchenko O. M. (2022). Mas-media, piar yak zasobi manipulyaciyi. Kyiv: Lira-K.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-28

Номер

Розділ

Журналістика та медіа