Від ери Гутенберга до ери Цукерберга

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2022.8(313).3-5

Анотація

П'ять причин, щоб відірвати дитину від гаджетів

Ще 20 років тому важко було уявити, на­скільки діти стануть залежними від гаджетів: відео­ігри замінили активний відпочинок, а спілку­вання в соцмережах — компанії однолітків.

Аналітики різних онлайн-шкіл навели ре­зуль­тати опитування, які свідчать, що в серед­ньому діти проводять перед екранами електрон­них пристроїв по чотири години на день, і лише 1% витрачають на гаджети менше ніж годину на день. Понад половину опитаних зауважують, що використовують комп'ютери та смартфони зде­біль­шого для розваг і спілкування в соцмережах.

"Оптимісти" вважають, що тотальна гаджети­зація не становить жодної загрози. Мовляв, без­глуздо опиратися "прогресу", і якщо сучасні діти проводять значну частину життя у віртуальному цифровому середовищі, то ліпше їм не заважати, а допомогти адаптуватися. Таку позицію, зокрема, поділяють лобісти цифровізації вітчизняної освіти, якою керують українські чиновники.

Щоб довести абсурдність цього погляду, наведемо простий приклад: якщо вчений винайде новий синтетичний наркотик, а дилери розпов­сюджуватимуть його в школах, то дітей теж слід адаптувати, а не захищати від плодів "прогресу"? Мені заперечать, що гаджет не наркотик, а ком­п'ю­тери та смартфони приносять багато користі. Безумовно, це так, однак наркотичні речовини також з успіхом використовують у медицині, проте це не заважає їм завдавати серйозної шкоди за безконтрольного споживання. Питання не в тому, чи корисні електронні пристрої, а в тому, який вплив вони чинять на фізичний, психологічний і розумовий розвиток юних поколінь. Питання в тому, чи мусять батьки максимально зменшити час, який дитина проводить у віртуальному світі?

Щоб отримати відповідь, ознайомимося з думка­ми науковців і фахівців із різних країн щодо впливу гаджетів на інтелектуальний, фізич­ний і психічний розвиток дітей.

Біографія автора

Микола Сенченко, Книжкова палата України імені Івана Федорова

директор Книжкової палати України, професор

Посилання

Сенченко М. Від ери Гутенберга до ери Цукерберга… Переваги і недоліки сприйняття друкованого і електронного тексту / Микола Сенченко, Оксана Сенченко. — Київ : Ліра-К, 2021. — 128 с.

M. Senchenko. From the era of Gutenberg to the era of Zuckerberg... Advantages and disadvantages of the perception of printed and electronic text / Mykola Senchenko, Oksana Senchenko. — Kyiv: Lira-K, 2021. — 128 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-25

Номер

Розділ

Сторінка головного редактора