Нотатки до питання оподаткування електронних книг у світі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2022.10(315).6-10

Ключові слова:

ПДВ (податок на додану вартість) на книги, платники податків, оподаткування друкованих книг, оподаткування електронних книг, ставка ПДВ, скасування оподаткування книг, податок на читання

Анотація

Видавнича справа у провідних країнах світу — одна з найпотужніших і найприбутковіших галузей економіки, спосіб поповнення бюджету країни за рахунок податків. У статті досліджено історію впровадження та доцільність так званого "податку на читання" у різних країнах світу. Податки існують з давніх часів, із моменту виникнення держав. Так чи інакше вони були запроваджені вже й у Давньому Єгипті, й у Римській імперії, тому сприймаються як даність, як сталий інструмент державності. Питання про розмір, призначення та способи стягнення податків здавна викликають гарячі дискусії. З розвитком технологій, які спричиняють суттєві зміни у суспільстві, це питання стає особливо актуальним. Дослідження містить аналіз системи оподаткування електронних книг у провідних країнах світу.

У статті доведено, що книги та знання необхідні для життя людей, тому запровадження "податку на читання", тобто оподаткування книг (електронних також), було б несправедливим і недоречним.

У дослідженні проаналізовано досвід Великої Британії, де у 1970-х рр. було встановлено режим ПДВ, за якого друковані книги, журнали та газети не оподатковували. Продемонстровано, що таке ставлення британського уряду допомогло забезпечити доступність читання та навчання для людей різного віку, доходів і здібностей.

У розвідці показано, як високий ПДВ у різних країнах світу збільшував ціну книги (а відповідно й знань) для навчальних структур і студентів.

Біографія автора

Лариса Татарінова, Книжкова палата України імені Івана Федорова

старший науковий співробітник відділу моніторингу засобів масової інформації Книжкової палати України

Посилання

Ebay: Who we are // Ebay. — Mode of access: https://www.ebayinc.com/our-company/ who-we-are/. — Title from the screen.

Ernest & Young LLP. Overview of EU VAT changes for digital products and services in 2015 // Ernest & Young. — Mode of access: https://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EY-Digital_products_and_services_in_2015/%24FILE/Digital_VAT_Campaign_Brochure.pdfEuropeanCommission (2011, December). — Title from the screen.

European Union Accounting Rule 6. Intangible assets // European Commission. — Mode of access: http://ec.europa.eu/budget/library/bibliodocuments/management/accountingframework/EU%20Accounting% 20Rule%206.pdf . — Title from the screen.

European Commission. The Mini One Stop Shop // European Commission. — Mode of access: https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/telecommunications-broadcastingelectronic-services/content/ mini-one-stop-shop_en Eurostat (2017, December). — Title from the screen.

E-sales and turnover from e-sales, 2008 to 2016, EU28 (% enterprises, % total turnover) // Eurostat. — Mode of access:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:V1_E-sales_and_turnover_from_esales,_2008_to_2016,_EU28_(%25_enterprises,_%25_total_turnover).png. — Title from the screen

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-27

Номер

Розділ

Книгознавство. Видавнича справа