Науково-методологічні підходи до створення контенту електронних бібліотек

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36273/2076-9555.2024.3(332).19-23

Ключові слова:

електронні бібліотеки, цифрові колекції, репозитарій, метадані, стратегічне планування, якість колекції

Анотація

   

У статті здійснено аналіз принципів проєктування та формування цифрових колекцій електронних бібліотек. Розглянуто базові принципи, як-от інтеграція, стратегічне планування, забезпечення якості цифрового контенту та його науково-методичне супроводження.

Обґрунтовано потребу створення експертної ради та робочих груп для визначення профілю комплекту­вання електронних бібліотек і формування контенту репозитаріїв.

Наголошено на необхідності формування інтегрованого електронного каталогу культурної спадщини бібліотек, архівів та музеїв для надання читачам інформації про наявність архівних документів і музейних об'єктів у бібліотечних фондах. Наведено основні принципи його створення та функціонування: використання єдиного формату представлення даних, застосування єдиної методики опису та індексування, використання єдиних авторитетних файлів для забезпечення контролю точок доступу; надання єдиного пошукового інтерфейсу.

Підсумовано, що на основі результатів теоретичних досліджень і практичної діяльності бібліотек у сфері формування цифрових колекцій доцільно підготувати науково-практичний посібник "Формування цифрових колекцій", а також розробити програму лекцій "Формування та використання цифрових колекцій.

Біографія автора

Наталія Сенченко, Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

кандидатка історичних наук, провідна наукова співробітниця науково-дослідного відділу історії та археології Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-28

Номер

Розділ

Бібліотечна справа